Historia
KARIN KOULUN SOITTOKUNTANA ALKUUN
Rauman Poikasoittokunta syntyi vuonna 1949, kun kymmenkunta Karin koulun poikaa ryhtyi opettaja Pentti "Pepe" Jalosen johdolla harjoittelemaan torvisoittoa. Soittokunnan aloituskokoonpanoon kuuluivat Ensio Jokinen, Heikki Karenmaa, Pasi Packalen, Pertti Schoultz, Jorma Stenvall, Veli Tamminen, Seppo Toivola, Pekka Tuominen ja Jukka Virtanen.Ja kun soitto soi entistä paremmin, esiintymisiä tuli jo syksyllä 1950 muuallekin kuin koulun juhliin. Osuuskaupan lahjoittamasta sametista Karin koulun soittokunta sai ensimmäisen yhtenäisen sinisen esiintymisasunsa.
OTAN KOULULLA POIKASOITTOKUNNAKSI
Syksyllä 1951 "Pepe" siirtyi opettajaksi uuteen kouluun, joka oli rakennettu Rauman kunnallisen rautatien myyntirahoilla. Otan koulusta myös nuoret puhallinsoittajat saivat harjoitustilat tuleviksi vuosikymmeniksi. Soittokunnan nimeksi vakiintui Rauman Poikasoittokunta. Soittajia oli useasta koulusta, syksyllä 1951 yhteensä 24.
Parhaimpina vuosina, 1980-luvun puolivälin tienoissa sekä nykyään poikasoittokunnan A-orkesterissa ja juniorikokoonpanossa on ollut soittajia yhteensä noin 120. Nykyisin Rauman Poikasoittokunnan edustusorkesterissa soittajia on lähes 70, B-orkesterissa n. 50 ja C-orkesterissa n. 40.
ENSIKONSERTTI ENTEILI ULKOMAANMATKAA
Ensimmäisen julkisen konserttinsa Rauman Poikasoittokunta piti 8. maaliskuuta 1953 Otan koulun juhlasalissa. Soittokunnan vahvuus oli tuolloin kolmisenkymmentä poikaa ja keski-ikä noin 13-vuotta. Ensikonsertin ohjelmisto enteili tulossa olevaa Gjøvikin-matkaa.
Poikasoittokunta lähti ensimmäiselle ulkomaanmatkalle juhannuksen alla 1953 linja-autolla Tornion kautta Norjaan. Gjøvikin kaksipäiväisillä nuorisosoittokuntapäivillä oli yhteensä noin 7000 soittajaa, heistä Rauman poikia 32.
Tämän jälkeen kansainvälinen musisointi ja kanssakäyminen ovat kuuluneet raumalaisen nuoriso-orkesterin ohjelmaan. Matkoja on tehty Norjan lisäksi mm. Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan, Sveitsiin, Hollantiin, Englantiin, Yhdysvaltoihin, Viroon, Latviaan, Kreetalle, Sveitsiin, Itävaltaan, Italiaan jne.
TYTÖT MUKAAN VUONNA 1956
Ensimmäiset tytöt Rauman Poikasoittokunnan riveihin tulivat vuonna 1956: Leena ja Heli Salonen klarinetteineen sekä Liisa ja Ulla Jokinen alttotorvineen. Siitä alkoi kehitys, joka on tehnyt poikasoittokunnasta tyttövaltaisen. Rauman Poikasoittokunta on kasvattanut tytöistään ja pojistaan lukuisan joukon ammattimuusikoita kotimaisiin ja kansainvälisiin orkestereihin.
Rauman Poikasoittokunnan 50-vuotishistoriassa kansainvälisestikin tunnetuista kasvateista mainitaan mm. Anna-Maija Korsimaa, Jouko Harjanne ja Markus Maskuniitty.
PEPELLE ENSIMMÄINEN 60-VUOTIS SOITTOMERKKI
Dir.mus. Pentti Jalonen johti perustamaansa orkesteria lähes viisi vuosikymmentä. Vuoden 1995 syyskonsertissa "Pepen" rinnalla nähtiin jo uudet johtajat, A-orkesterin kapellimestari Hannu Salminen ja B-orkesterin kapellimestari Sanna Joki-Korpela. Salminen oli noussut ensi kerran "Pepen" rinnalle johtamaan Rauman Poikasoittokuntaa syksyllä 1994. Johtajavaihdoksen aikaan poikasoittokunnassa oli aktiivisoittajia noin 80.
Uudet johtajat olivat molemmat Rauman Poikasoittokunnan omia kasvatteja. Kun 10. maaliskuuta 1996 Rauman Poikasoittokunta piti vuosikonserttiaan, Pentti Jalonen sai vastaanottaa ainutlaatuisen, rubiinein koristellun Suomen Puhallinorkesteriliiton ensimmäisen 60-vuotissoittomerkin ansiokkaasta työstään.
"Pepe" oli aloittanut soittamisen 12-vuotiaana Rauman seurakunnan ns. Nuortentalon soittokunnassa. Hänen soittiminaan ovat olleet alttotorvi, flyygelitorvi ja klarinetti.
Rauman Poikasoittokunnan 50-vuotisjuhlakonsertti pidettiin 14. maaliskuuta 1999. Mikko Uolan kirjoittama Rauman Poikasoittokunnan historia vuosilta 1949-1999 "Ja soitto soi..." julkaistiin 50-vuotisjuhlien yhteydessä. 60-vuotisjuhlia vietettiin niinikään maaliskuussa 2010 jolloin julkaistiin lähes joka talouteen jaettava Soittis-lehti.
Anne Lehtomäki-Koskinen
Käyrätorvensoiton opettaja ja kapellimestari Anne Lehtomäki-Koskinen on johtanut viimeiset 17 vuotta Rauman Poikasoittokuntaa, joka on saavuttanut viime vuosina useita voittoja puhallinorkesterikilpailuissa sekä Suomessa että ulkomailla. Lasten ja nuorten lisäksi hän johtaa Rauman Soittokuntaa ja Pläkkploosareita, sekä on aikaisemmin toiminut Laitilan soittokunnan kapellimesterina 25 vuoden ajan. Anne on saanut kaupunkilaisten valitseman "Vuoden raumalainen"-tittelin v. 2007 ja Suomen Puhallinorkesteriliitto palkitsi hänet "Vuoden pinnalla" v. 2010.
Mikäli kiinnostuit seuran toiminnasta, ota yhteyttä ja kysy lisää!
Puheenjohtaja
Sanna Mustonen
sanna.mustonen(at)posiva.fi
040 505 1366